Kdo je pravý lídr?

Honk!!! Honk!!! Honk!!! :))) | Denis Collette

Na otázku „Kdo je pravý lídr?“ existuje nespočet odpovědí a i já hledám tu svoji. Tento příspěvek je koláží čtyř citací, které mi o lídrech mluví z duše. Souhlasíte s nimi?

Honk!!! Honk!!! Honk!!! :))) | Denis ColletteTěmi nejlepšími lídry jsou lidé, kteří sami dávají příklad ostatním a tým nejenom vedou, ale také se mu podřizují. Věříme, že nejlepší nápady a rozhodnutí obecně přicházejí odspodu nahoru, tedy od těch, kteří jsou v první linii a nejblíže problémům a/nebo zákazníkům. Úkolem manažera je odstraňovat překážky a umožnit svým podřízeným uspět. To znamená, že ten nejlepší způsob vedení je vedení službou, kdy lídr zároveň slouží svým podřízeným.

— Tony Hsieh: Štěstí doručeno (s. 182)

Stanete-li se manažerem, odstraňte vše, co vám vadilo, když jste byli v roli podřízeného, a zaveďte všechno to, co jste postrádali.

— Tom Peters & Robert Townsend: Winning Mangement Strategies for Real World

Budu pryč osm měsíců. … Pokud budete mít pocit, že je absolutně nezbytné mě kontaktovat, abych vám pomohl vyřešit váš problém, tak si jděte na chvíli lehnout. Až vás ten pocit přejde, tak se seberte, problém vyřešte a napište mi e-mail, jak jste to udělali.

— Bob Davids; z knihy Brian Carney & Isaac Getz: Svoboda v práci (s. 79)

Prvními dvěma úkoly dobrého lídra je vytvořit prostředí, ve kterém mohou všichni svobodně dělat svá vlastní rozhodnutí, a zajistit, aby všichni rozuměli firemní vizi, považovali ji za vlastní a snažili se o její naplnění. … Druhý úkol je těžší.

— Bob Davids; z knihy Brian Carney & Isaac Getz: Svoboda v práci (s. 87)

Znáte další dobrou citaci o lídrech? Sem s ní!

Jeden komentář u “Kdo je pravý lídr?”

Proberme to!